Solveigs vanthäfte

Solveig Larsson har utkommit med 4 häften innehållande vantmönster samt 2 fina böcker varav en är översatt till engelska. Alla innehållande vantmönster till otroligt fina stickade vantar. Solveig har hämtat inspiration i vardagens detaljer och händelser som ger sig uttryck i hennes eget komponerade vantar. Växter, djur, gammalt konsthantverk m.m. 

Detta är första häftet och i  boken finns en grundbeskrivning och 20 mönsterdiagam till fina, vackra vantar. Varje häfte har nya vantar och mönster, stickbeskrivningar, inspirationsbilder och extramateria

Häftet är fint och lätt att stoppa ned och ta med i väskan tillsammans med stickningen. Bra när handarbetsböcker är lätthanterliga. En mycket trevlig bok som ger mig inspiration 

Solveigs vanthäfte och böcker finns och kan beställas på Lumio förlag  

Solveigs mycket intessanta hemsida  

Sticka Retro

Sticka Retro! Varmt och stickat från förr

Bokens upphovsman och författare är Eva Trotzigs men fina fotogafi av Malin Nuhma.

Sticka retro innehåller 26 stickbeskrivningar  är hämtade med inspiation från den tid vi idag förknippar med retrodesign. t.ex. Patentstickad halsduk, tumvantar, kortärmad damjumper, yllebyxor, stickat damset om kjol och kofta m.m. Fina mönster som kan insprera eller användas som basmönster.

Ett av bokens kapitell handlar om praktiska och tänkvärda tips för hur man ska tänka när och om man vill sticka utefter dagens moderna passform i förhållande till dåtiden passform och snitt. Mycket bra tips.

Boken är på 112 sidor och är fint inbunden

Boken är utgiven på Semic Förlag och man kan köpa här:

http://shop.slojdmagasinet.se/shop/sticka-retro/

STICKA ENKELT TILL BARN

En mycket bra stickbok av Stina Tiselius med fina bilder. Inspirerar!

Boken innehåller beskrivningar till lättastickade, snygga, praktiska och användbara barnplagg. Beskrivningarna är är gjorda så att plaggen följer ett barns uppväxt från födseln till förskoleåldern. Från första babyfilten till tuffa lekplagg för 5-åringen.

Mönstren är anpassade för nybörjare och den ovane stickaren men är även inpirerande för alla vana stickare. Jag har själv hittat flera idéer som jag tänker göra till barnbarnen.

Ett kapitel i boken innehåller beskrivningar till roliga saker som t.ex sittunderlag, virkade förvaringskorgar, väska och en rolig leksaksorm.

Boken avslutas med en grundläggande  stick- och virkskola som är mycket bra.

STICKA ENKELT TILL BARN,  är utgiven på Ordalagets förlag. Den är inbunden med 120 sidor.

Här kan beställa och läsa vad förlaget skriver om boken:

http://www.ordalaget.se/publisherbook.aspx?id=255

 

 

Bohus Stickning på nytt / The Revival

Bohus Stickning på nytt / The Revival - är inte bara en stickbok.

Boken är en berättelse om ett konsthantverk som startades som ett nödhjälpsarbete 1939 då många i Bohuslän hade det väldigt svårt p.g.a arbetslöshet och det ekonomiska läget i världen. De stickade plaggen blev en framgång och marknadsfördes  ute i världen.  Bohus stickade plagg var på den tiden mycket exklusiva och dyra.

Viveka Overlands bok innehåller berättelsen om personerna bakom projektet, då och nu. Vi får följa med i historien från projektstart till ett färdigt starkt varumärke. Boken visar bilder från museisamlingarna på Bohusläns museum men framförallt innehåller den mönsterbeskrivningar till ett 15:tal otroligt vackra modeller. Vilken glädje!!

Jag har tittat på mönsterbeskrivningarna och de är tydliga med sedvanliga sticktermer. Diagrammen är gjorda i flerfärgstryck, vilket gör att de är enkla att läsa av. Tröjor, koftor, vantar och mössor finns med ibland beskrivningarna.

Boken är en skatt för alla stick- och hantverksintresserade samt historieintresserade Bohuslänningar.

Den är på 152 sidor och är skriven svenska och engelska.

Utgiven på Bohusläns museums förlag.

Boken kan man köpa här:

http://www.bohuslansmuseum.se/produkter/bohus-stickning-pa-nytt-the-revival-2/

Garnpaket finns att beställa genom museets webshop:

http://www.bohuslansmuseum.se/produkter/?store_category=stickning

Stickarens stora mönsterbok

Jag fick mig en fantastisk bok i julklapp - Stickarens stora mönsterbok. Jag kan knappt slita mig från boken.

I den finns det 300 orginalmönster, äldre och nyare. Mönstersamlingen innehåller avsnitt med bl.a flätor, spets, Färöstickning,  muscher och blad. Enkla och begripliga avsnitt om hur man använder de grundläggande teknikerna och ett idégalleri.

 

Varje mönster finns med färgbild och tydlig instruktion.

En fantastisk uppslagsbok, informativ och inspirerande.

 

 

Orginaltitel The encyclopedia of knitting

Författare Lesley Stanfield och melody Griffihs

Boken är utgiven på Ordalagets förlag och där kan man läsa vad förlaget skriver om sin bok: http://www.ordalaget.se/publisherbook.aspx?id=168

Bohus o Titus Breien

Bohus o Titus Breien - är en bok som bygger på det stickprojekt som fanns i Bohuslän under 1900-talet och som kallades Bohus stickning.

Skriven av Marja de Haan och Hilly van der Sluis.

Författarna har använt samma teknik som de använde på den tiden, men gjort stickningen mycket enklare,
så att fler stickare kommer ges möjlighet att hantera mönstren

Boken är full av vackra bilder på stickade plagg i matchande miljöer. Vackra bilder. Till varje plagg finns en beskrivning och ett mönsterdiagram.  Boken är skriven på Holländska men med de lättbegripliga diagramen är det helt ok att sticka utefter beskrivningarna. Men ett Holländskt lexikon på sticktermer är nog en fördel att ha till hands.

En vacker bok som kommer att inspirera mej i min stickning.

Här kan man beställa boken: https://sites.google.com/site/trollenwolenglish/boeken

En snygg mössa/basker som finns med beskrivning i boken

Vakker strikk

Jag är fullkomligt kär !!! Vilken bok, vilka underbart vackra stickade hantverk och vilka bilder. Full poäng på denna bok.

Jag fick den idag och världen stod still en stund.

Boken är skriven av Sidsel J. Höivik och utgiven på Gyldendals förlag. De underbara bilder är fotograferade av Anne Helene Gjelstad.

 Ska man kosta på sig en stickbok så är det denna man ska köpa. Full av vackra monster och inspiration. Boken innehåller mönsterbeskrivningar till 50 plagg av varierande slag. En fantastisk gåva till sig själv eller någon man vet tycker om stickning. Julklappstips kanske? Boken finns att köpa här.

 http://www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar/Hobby/Strikking-og-hekling/Vakker-strikk-til-alle-aarstider

Den är skriven på norska och bokmål. Jag har läst den och det är inte svårt att förstå. Bokmål är lik svenskan och om man läser de svårare partierna högt för sig själv så hör man vad som står skrivet. Boken är inbunden och på 247 sidor.

Jag har läst igenom en stickbeskrivning och med ett norsk-svenskt lexicon för sticktermer ska det inte absolut inte vara något problem att förstå mönsterbeskrivningarna. Diagrammen är tydliga och en del även färglagda.

Det finns ett problem och det är att det kommer bli väldigt svårt att bestämma sig för vilket plagg man ska sticka. Alla är helt sanslöst underbara!!

30 tofflor

Väldigt rolig bok som innehåller 1 grundbeskrivning till 3 varierationer av toffelmodellen. Boken innehåller 138 sidor fyllda av inspirerande bilder och mönster.Bokens introduktion består av ett avsnitt för materialval, grundbeskrivningar och tips på teknikval för tofflornas dekoration.

På resterande sidor i boken finns tydliga beskrivningar till de 30 tofflorna. Med läckra bilder och tydliga stick- och broderidiagram till vuxna tofflor,  och några i mindre storlek.

30 tofflor, väcker de kreativa tankarna direkt hos mej och är svåra att stoppa. Ett bra tecken på en bra handarbetsbok.

Arne & Carlos är en designerduo bestående av Arne Nerjordet och Carlos Zachrison. De använder Arne & Carlos som företagsnamn och författarnamn, och varumärke för sina designprodukter, främst kläder, leksaker och inredning objekt, ofta stickade.

Boken är utgiven på Norstedts förlag och där kan man köpa boken: http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2015/Host/arne--carlos-30_tofflor-inbunden/

Barnestrikk fra paelas

Boken är gjord av Frida Farstad Brevik, Siri Hottun samt Trude Melhus Rognstad de har även fotograferat tillsammans med Kjetil Nordö och är utgiven på Gyldendals förlag.

Frida, Siri och Trude vision om att sprida stickglädje görs på webbsaiten www.paelas.com. där de säljer sina stickbeskrivningar och sin design. Efterfrågan blev så stor att tjejerna valde att ge ut en bok.

De inspireras av den norska sticktraditionen men även av retro-plagg, barockmöbler, trädgårdsmiljöer, simarmringar och japanskt kulturarv. Och då har de bara nämnt några inspirtionsområden.

Paelas bok är inbunden och på 197 sidor. Boken är skriven på norska och bokmål men lätt att förstå.

Boken innehåller mönsterbeskrivningar till 50 stickade barnplagg. Bl.a. klänningar, koftor, småplagg och jackor. Plagg som verkar fungera bra till både vardag och fest. Garnerna som rekommenderas av författarna är till det flesta modellerna ullgarn men om man följer uppgifterna i stickfastheten på beskrivningarna så kan man ju lätt byta till en annan garnkvalitet.

Här kan man köpa boken:

http://www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar/Hobby/Strikking-og-hekling/Barnestrikk-fra-paelas

Jag har tillsammans med mina barnbarns mamma läst igenom stickboken "barnestrikk fra PAELAS"
Jag bad henne titta i den då hon har ett mer aktuellt öga för vad och vilka plagg som bärs av barn idag.

Jag själv har läst igenom flera stickbeskrivningar och med hjälp av det 16.sidiga avsnittet Strikkehjälp ska det absolut inte vara något problem att klara mönsterbeskrivningarna. Bilderna i det avsnittet är tydliga och lätta att förstå.