7. feb, 2016

Vackert hantverk

Jag har länge fascinerats av Irländsk virkning och vill någon gång i framtiden försöka mej på tekniken. I mindre skala då, en väska eller en duk. Men visst är det underbart vackert?

Irländsk virkning är ett artisteri som skapar en illusion av blommor som fångas i ett spindelnät . De allra finaste spetsarna är elegant tidlösa.

Det var i slutet av 1700-talet som virkning blev en industri i det fattiga Irland, där man kopierade knypplade mönster och omsatte dem i virkning. Under nödåren på 1800-talet fanns det tid för kvinnorna att ägna sig åt handarbete och utrustningen var billigt i och med det fanns även möjlighet att hjälpa till med familjens försörjning.

Till Irländsk virkad spets används en mycket fin stålvirknål och tunn, fin bomull- eller linnetråd.

Irländsk spets kännetecknas av separat virkade motiv, som senare vikas ihop med bakgrundnät av luftmaskor och picot. Ett enda motiv kan ta några minuter eller upp till flera dagar att göra . Många motivdelar behövs för även det minsta projektet och handarbetet är därför arbetskrävande. Ett alternativ är att kombinera delar med fina tyger och sammanfoga med spets.

Hoppas att jag får sätta virknålen i ett irländskt virkarbete så småningom........